Tuesday, December 05, 2000

Hallo allemaal,

We hopen dat iedereen veel kadootjes heeft gehad. Het is aan ons enigszins voorbij gegaan, niet geheel overigens. Daan en Dorien hebben toen wij weggingen 1 kilo aan sinterklaaspresentjes meegegeven. Daarj de Sint op 5 december in Nederland is, dachten wij dat hij al half november in Sulawesi was. En ja hoor, 1 kilo aan snoepwaar, voornamelijk drop. Dit was wel het goede tijdstip aangezien een verkoudheid op kwam en de keel goed gesmeerd kon worden.

Na Manado zijn we eerst naar een park in de buurt geweest. Nou ja, in de buurt, de afstand was weliswaar maar ongeveer 40 kilometer, de rit ernaar toe duurde toch nog 3,5 uur. Het laatste deel was bijna onbereikbaar met een jeep, laat staan de bus waar wij in zaten. In Nederland is deze bus nog zelfs te lux voor de sloop. Maar het was de moeite waard. Tijdens de avondwandeling gedurende een van de heftige regenbuien, hebben wij het spookdiertje mogen aanschouwen die net voor duisternis ontwaken. De ochtendwandeling was wel droog, en de grote groep zwarte makaken bracht ons weer even terug in de Afrikaanse sferen. De terugweg naar Manado ging een stuk voorspoediger. Vanaf het dorpje kregen we direct een lift van een pickup-truck naar Manado.

Daarna was het weer tijd om te relaxen en te duiken in het aquariumparadijs van Bunaken. De eerste twee dagen erg goed weer gehad en met het zeer heldere water uitstekend om te duiken. Het is echt fantastisch hoe ver deze koraalmuren de diepte ingaan, het eind kun je af en toe niet eens zien. En weer fantastisch koraal en vissen, waaronder een grote barracuda en napoleonvis. Helaas geen haaien, maar ja, die zullen we vast wel zien in Australie. De laatste dag een echte tropenbui mee mogen maken. Het was hetzelfde effect als wanneer je heel veel emmers water omlaag gooit, maar dan wel heel veel. Later bleek dat het zo veel geregend had, dat de rivieren bij Manado overstroomd waren met daarbij vele huizen. Onze terugweg naar Manado werd dan ook aanzienlijk moeilijk gemaakt.

Eenmaal terug in Manado werd het tijd om afscheid te nemen van Sulawesi. En een paar uur later zit je ineens in een andere wereld, Java. Het reizen is hier weer een stuk makkelijker, ja, ze zijn hier al zo gewend aan toeristen. Yogja is een leuke stad om een paar dagen te blijven en te genieten van het lekkere eten. Maar een van de drukste straten, de Marlioborostreet, moet je niet te vaak zien. Om de twee meter word je aangesproken of je batik wil kopen, vervoer nodig hebt, of iets anders. Daarbij is het een hele kunst om de weg over te steken, aangezien er een constante stroom van auto's en motoren is.

We hebben hier gebruik gemaakt van de toeritische mogelijkheden, en hebben een bezoek gebracht aan de Borobudur, een enorm boedhistisch tempelcomplex. De Boedha's op het bovenste niveau zijn verborgen in een soort van 'bellen'. Het brengt geluk als je in staat bent met je arm door de gaten reikt en een boedha kan aanraken. In tegenstelling tot de indo's, voor wie dit een vrij moeilijke opgave is, is het voor onze lange westerse armen geen enkel probleem. De dag erna hebben we een bezoek gebracht aan de Prambanan, een groot hindoeistisch tempelcomplex. Ook erg de moeite waard. S'avonds hebben we daar een voorstelling bijgewoond van het traditionele 'Ramayana ballet'. Het verhaal wat zij uitbeelden is in de afbeeldingen op de tempels van de Prambanan uitgehouwen. Een hele mooie voorstelling. Het was wel handig dat we vantevoren de beschrijving van het verhaal hadden gelezen, dan wist je tenminste waar het over ging. We vonden het allebei heerlijk, weer eens zo'n avondje theater.

We hadden gepland om vanaf hier door te reizen naar Mount Bromo. Helaas besloot deze vulkaan om lichte uitbarstingen van vooral as te hebben op dit moment, en dus is het niet mogelijk erheen te gaan. Helaas.... vette pech voor Robert & Kitty. Daarom hebben we besloten dan maar meteen door te reizen naar Bali. Vanmiddag stappen we om 14.00 uur op de bus, en hopen dan rond 7.00 uur morgenochtend in Denpasar te zijn. Wederom een lange busrit dus, maar als het goed is een van de laatste hier in Indonesie. Op Bali zijn we van plan vooral wat tijd door te brengen in Ubud, en van daaraf wat dagtripjes te doen met een scooter. Verder nog lekker een paar dagen naar het strand. Maar die verhalen volgen vanzelf weer.

Heel veel groetjes,
en tot mails,
Robert & Kitty